Bygherrer, ingeniører, arkitekter og konstruktører har fået mulighed for at vælge tagpap fra en af branchens mest anerkendte leverandører af langtidsholdbare tagløsninger, også når de skal projektere byggeri med det eftertragtede Svane-miljømærke.
Det er en konsekvens af, at Eurotag Danmark, som er dansk leverandør af Derbigum, har fået optaget en række af tagpapmembranerne i den fællesnordiske miljømærkningsorganisation Nordic Eco Labelings database over produkter, der må indgå i svanemærket byggeri.
Få svanemærkede byggematerialer
Nordic Eco Labeling miljøcertificerer en lang række produkter fra toiletpapir til tv og vaskemaskiner. Byggematerialer er der til gengæld få af. Kun yderdøre og vinduer samt kemiske byggevarer som lim og fugemasse har fået deres egne produktkategorier hos Nordic Eco Labeling og kan dermed svanemærkes selvstændigt. Tagpap eller andre tagdækningsmaterialer som tegl- eller fibercementsten kan altså i dag ikke svanemærkes.
- Der kommer mere og mere fokus på bæredygtighed i byggeriet. Efterspørgslen efter miljøcertificeret byggeri stiger, og derfor ønsker mange bygherrer at bygge bæredygtigt. Det mærker vi i form af flere og flere forespørgsler om miljøaspekter i forbindelse med vores materialer. Derfor har vi gennem et stykke tid arbejdet på at komme med i Nordic Eco Labelings database, og vi er glade for, at det nu er lykkedes, siger Key Account Manager hos Eurotag Danmark, Ulrik Hoffmann.
Tradition for bæredygtighed
Aktuelt er fem Derbigum-produkter kommet med i databasen over byggematerialer, der må anvendes i svanemærket byggeri. Ulrik Hoffmann anslår, at de tilsammen står for cirka 95 procent af Eurotag Danmarks samlede salg, og han forventer, at flere produkter med tiden vil komme med i databasen. At tagdækningsprodukter endnu ikke selvstændigt kan svanemærkes er mindre vigtigt for Eurotag Danmark, vurderer han.
- Svanemærkningen betyder nok mest i forhold til private bygherrer og boligejere. Vi sælger udelukkende vores produkter til fagfolk. De kender os og vores produkter og lægger vægt på, at det nu er dokumenteret, at de må bruges i svanemærket byggeri. Det er det afgørende for os, siger Ulrik Hoffmann.
Han hæfter sig ved, at virksomheden altid har kunnet sælge tagpap og membraner fra Derbigum med god og grøn samvittighed. Den belgiske producent har nemlig tradition for bæredygtig og ressourcebesparende produktion.
Passer på miljøet
Selv om de ikke selvstændigt kan svanemærkes, har flere af de Derbigum-produkter, der nu må indgå i svaremærket byggeri, egenskaber, der er med til at fremme bæredygtighed og passe på miljøet. Tagmembranen Derbibrite udgør således en såkaldt passiv bygningskøler, der sparer energi til køling i den varme tid af året ved at reflektere sollys.
Et andet Derbigum-produkt i Nordic Eco Labelings database, Derbipure, bidrager til et lettere klimaaftryk ved at det traditionelle fossil-baserede bindemiddel asfalt her er erstattet af et planteoliebaseret bindemiddel. Desuden bidrager Derbigum-produkter til miljø- og ressourcemæssig bæredygtighed i kraft af en meget lang levetid. Derbigum SP FR-membranen, som også er med i databasen, har således en dokumenteret levetid på over 40 år.