Pressemeddelelse 21.10.2019:

Vinteren er højsæson for skader på dit tag

Det ustadige danske vintervejr kan være en udfordring for bygningens mest udsatte del, nemlig taget. Har du tagpap på dit hus, kan du derfor overveje at få det undersøgt. På den måde slipper du nemlig for at skulle bekymre dig om, hvorvidt det er i form til at stå igennem sæsonen.

For mange ejere af huse med nogle år bagen er den kolde tid af året ensbetydende med bekymring for, om den mest kritiske bygningsdel i forhold til vejrliget – nemlig taget – er i stand til at stå vinterens prøvelser igennem.

Men der er godt nyt for de husejere, der har et tagpaptag. Lige nu tilbyder lokale tagdækkere i den landsdækkende sammenslutning af professionelle tagpapentreprenører Tæt Tag Danmark nemlig at rykke ud til en gratis og uforpligtende gennemgang af tag med tagpap som belægning.

Ved at tage imod det tilbud kan husejerne sove mere trygt i de kolde vinternætter, for ofte er det blot små vedligeholdelsesarbejder, der skal til for at sikre tagpaptaget. Det fortæller Peter Kranz, adm. direktør for tagpapleverandøren Eurotag Danmark, som driver sekretariat for tagdækkerne i Tæt Tag Danmark-samarbejdet.

- Når efteråret har været her, kan afløb og brønde i taget være stoppet til af blade og kviste. Det giver risiko for opstuvning af vand og dermed også risiko for vandskader inde i huset. Vandet kan også fryse til is, som kan forsage skader på tagpappen, forklarer Peter Kranz.

 

Pas på med at gå på taget selv

Han advarer husejere mod fristelsen til selv at drage på inspektionsrunde på taget. Først og fremmest på grund af sikkerheden.

- Man skal i hvert fald vide, hvad man gør, og have et godt kendskab til sikkerhedsprocedurer og -regler. Der er en grund til, at Arbejdstilsynet har sat fokus på privates arbejde i forbindelse med hustage. Tagarbejde er helt generelt for professionelle, i særdeleshed på denne tid af året, siger Peter Kranz.

Der kan også være egentlige slidskader på tagpapbelægningen. Dem kræver det oftest en professionel vurdering at afsløre. Især i forbindelse med detaljer som ovenlys eller taghætter er der ifølge Peter Kranz grund til at være opmærksom.

Dækker din forsikring?
- Vi ser desværre ofte eksempler på husejere med tagpaptag, der får udgifter, som kunne være undgået eller i hvert fald være blevet mindre ved hjælp af en professionel gennemgang og vedligeholdelse. I værste fald kan man komme ud for, at forsikringen ikke dækker, hvis årsagen til skader er manglende vedligeholdelse, siger Peter Kranz.

Ikke mindst hvis der er tale om et fritidshus, som er overladt til sig selv i lange perioder, er der ifølge Peter Kranz god grund til at være opmærksom på tagpaptagets tilstand. Det skyldes det ustabile danske vintervejr, hvor et kraftigt snefald, der efterlader store mængder sne på taget, hurtigt kan blive afløst af tøvejr. Så er der risiko for alvorlige vandskader, hvis tagbelægningen ikke er i topform.

Husejere, der er interesseret i en gratis og uforpligtende gennemgang af deres tagpaptag, kan få oplyst nærmeste tagdækker hos hos Tæt Tag Danmark på tlf. 70 12 22 10 eller finde en lokal Tæt Tag Danmark-tagpapentreprenør på http://www.taettag.dk/