Nyhed d. 16.03.2017:

Grønt er det nye sort i tagpapbranchen

Tagpap har udviklet sig fra et enkelt og entydigt byggemateriale til en bred vifte af højt specialiserede produkter med en række positive egenskaber for miljø og klima. De egenskaber sætter Eurotag Danmark A/S i centrum på den bæredygtige bygge-event Building Green i Aarhus sidst på måneden.


For mange mennesker er hustage med belægning af tagpap ensbetydende med en i klima- og miljømæssigt kulsort løsning baseret på ikke-fornyelige fossile materialer. Den opfattelse er imidlertid meget langt fra sandheden om tagpap anno 2017. En meget betydelig udvikling inden for materialer og egenskaber har sendt tagpap op blandt de mest bæredygtige tagdækningsløsninger overhovedet. Det vil tagpapleverandøren Eurotag Danmark A/S sætte fokus på ved den bæredygtige bygge-event Building Green i Aarhus 29.-30. marts.

­­
- Byggesektoren efterspørger i stadig højere grad løsninger, der som minimum påvirker klimaet og miljøet så lidt som muligt og meget gerne bidrager med direkte klimaforbedrende egenskaber. Den efterspørgsel er vi hos Eurotag Danmark glade for at kunne imødekomme med nogle meget højt udviklede løsninger, siger Peter Kranz, adm. direktør hos Eurotag Danmark.


Hvid og vegetabilsk tagmembran
Eurotag er importør og eneforhandler af tagpap fra Derbigum, der er verdens eneste Cradle-to-Cradle-certificerede producent af miljøvenlige tagpapløsninger. Den belgiske producent har blandt andet udviklet Derbipure, som er verdens første tagmembran baseret på vegetabilske komponenter. Ud over at være produceret helt uden ikke-fornyelige fossile materialer bidrager den helt hvide Derbipure membran positivt til et bedre klima i kraft af en meget høj refleksion af indstrålet energi fra solen. Dermed virker den som en passiv køler, der reducerer behovet for køling baseret på tilført energi. Desuden gør Derbipures neutrale pH-værdi den velegnet til opsamling af regnvand.


Herhjemme er Derbipure blandt andet brugt på taget af FN Byen i Københavns Nordhavn, der er en af de mest miljøvenlige bygninger i Skandinavien.


Med Derbicolor Olivine er Derbigum gået et skridt videre og har udviklet en tagmembran, der direkte bidrager til at neutralisere drivhusgassen CO2 og dermed begrænse den globale opvarmning. Det sker ved hjælp af mineralet olivin, der udgør det yderste lag i tagmembranen. Når det regner, bliver CO2 fra luften ved kontakt med olivin omdannet til de to neutrale stoffer siliciumdioxid og magnesiumcarbonat i form af sandkorn, som ligger på taget, indtil vinden blæser dem ned.


Klimaegenskaber bliver konkurrenceparametre
Peter Kranz forudser, at højt udviklede klima-, miljø- og energiegenskaber bliver nogle af de vigtigste konkurrenceparametre i fremtidens byggematerialesektor.


- De politiske krav om grønne løsninger, der gør bygninger til en del af løsningen på vores klimaudfordringer, vil næppe blive mindre i fremtiden. Derfor gør vi alle klogt i at tænke bæredygtighedsbegreber som cirkulær økonomi og Cradle to Cradle-filosofi ind i vores forretning, siger han.


Derbigum tagmembranernes positive klima- og miljøegenskaber har ført til, at en række af dem er blevet optaget i den fællesnordiske miljømærkningsorganisation Nordic Eco Labelings database over produkter, der må indgå i byggeri med det eftertragtede Svane-miljømærke.


Har sat genbrug i system
Også på rent dansk plan lægger Eurotag Danmark vægt på at bidrage til den cirkulære økonomi. Det sker med et genbrugsprogram, hvor fraskåret Derbigum tagpap fra omkring 30 lokale tagdækkervirksomheder systematisk indsamles og returneres til en af Derbigum-koncernens fabrikker lidt uden for Bruxelles i Belgien. Her genbruges det direkte i produktionen af ny tagpap.


Relativt lave råvarepriser gennem et stykke tid har betydet, at den praksis ikke er så økonomisk bæredygtig, som den har været. Alligevel holder Peter Kranz fast i ideen.


- Der er flere grunde til, at vi bliver ved med at indsamle tagpaprester til genbrug. Dels er cirkulær økonomi blevet en vigtig del af vores mindset, dels tror vi på, at råolieprisen og dermed prisen på nogle af de råvarer, der indgår i tagmembranproduktion, kommer til at stige igen. Når det sker, har vi en organisation, der er gearet til genbrug. Den infrastruktur og de arbejdsrutiner, der skal til, er på plads, og vi skal ikke til at bygge det hele op igen, siger han.