Pressemeddelelse d. 23.01.2017:

Lærlinge skal konkurrere i bæredygtig tagdækning

En fagligt krævende opgave med en bæredygtig tagmembran er en af udfordringerne, når Danmarks fire dygtigste tagdækkerlærlinge skal afgøre, hvem der er nummer et. Det sker ved lærlingekonkurrencen DM i Skills.

 

Bæredygtighed og miljøvenlighed er i højsædet, når det skal afgøres, hvem der er Danmarks bedste tagdækkerlærling ved det årlige danmarksmesterskab for unge fra landets erhvervsuddannelser, DM i Skills. Som den ene af to opgaver skal de fire tagdækker-finalister udføre en tagdækning med den cradle-to-cradle certificerede tagmembran Derbipure fra den belgiske producent Derbigum.

 

Det glæder Peter Kranz, adm. direktør hos Eurotag Danmark, der er eneforhandler af Derbigum-produkter herhjemme og har sponsoreret materialerne til den del af konkurrencen.

 

- Tagpap og tagmembraner er i konstant udvikling og bliver brugt i stadig flere og stadig mere komplicerede sammenhænge. Derfor er det vigtigt, at fagets udøvere er fortrolige med de nyeste materialer og anvendelsesmuligheder, siger han.

 

Høje krav til omhu

Ifølge Peter Kranz står finalisterne Simon Lund, Lasse Langhave Meisner, Kenneth Daniel Dieu og Kristian Jensen over for en krævende test af de kvalifikationer, de har erhvervet under uddannelsen. Derbipure-membranen er baseret på rent vegetabilske bindemidler og har en helt hvid og højreflekterende overflade. Det gør den velegnet til tage, hvor der skal opsamles regnvand til genbrug, men stiller høje krav til omhu under arbejdet, hvis der skal opnås et æstetisk perfekt resultat.

 

- Ved DM i Skills handler det ligesom ved en svendeprøve om at levere et resultat, der ud over at være fagligt korrekt udført ser pænt og ordentligt ud. Det betyder, at det er vigtigt at holde overfladen helt ren og hvid, og det kan godt være en udfordring, når der er DM-nerver på, siger Peter Kranz.

 

Brug for flere lærlinge

Generelt erklærer Eurotag Danmark-direktøren sig godt tilfreds med det faglige niveau hos tagdækkerfagets unge udøvere. Til gengæld kunne han godt ønske sig nogle flere af dem.

 

- Ligesom en række andre håndværksfag står tagdækkerbranchen aktuelt i en situation, hvor der er mangel på kvalificerede medarbejdere. Hvis vi skal løse det, er vi nødt til at øge tilgangen af unge til faget. Derfor er DM i Skills en vigtig begivenhed, som vi lægger stor vægt på at bakke op om, siger Peter Kranz. 

 

Ikke mindst DM i Skills’ funktion som fagligt udstillingsvindue over for elever i grundskolen og deres forældre er et vigtigt element i forhold til at styrke interessen for erhvervsfaglige uddannelser, mener han.

 

- For tagdækkerbranchen er det vigtigt at styrke opmærksomheden på, at vores fag er en faglig uddannelse med perspektiver for både efteruddannelse og stabil beskæftigelse. Det er DM i Skills en rigtig god lejlighed til, siger Peter Kranz.

 

Han peger på, at tagdækkerbranchen byder på mange muligheder for unge med lyst til et dynamisk arbejdsliv med varierede opgaver og arbejdssteder under åben himmel.

 

- Som tagdækker kommer man omkring og får set nye ting hele tiden, og som det ser ud nu vil jeg næsten udstede en jobgaranti, hvis man er kvalificeret tagdækker, siger Peter Kranz.

 

DM i Skills, der foregår i idræts- og kulturcenteret Gigantium i Aalborg 26.-28. januar, sætter i år rekord i konkurrencefag med i alt 40 tilmeldte discipliner. Tagdækkerne skal konkurrere om de besøgendes opmærksomhed med blandt andre anlægsgartnere, bagere og brolæggere.