Pressemeddelelse 21.10.2019:

Copenhills tagryg kan bære alt fra skiløjpe til park- og dyreliv

For nylig stod Danmarks første skibakke Copenhill klar til at blive indtaget af alle, der sætter pris på en naturoplevelse midt på det pulserende Amager. Som rekreativ base for alt fra skisport til vandring har kravene til det 13.000 m2 store tagareals robusthed været tårnhøje.

I oktober åbnede verdens første skibakke på taget af et energianlæg dørene op for offentligheden. Siden har alt fra skientusiaster til firluftsfolk haft mulighed for at betræde den grønne ”sne” på toppen af Amager Ressourcecenters 80 meter høje bygning. Konceptet bag skibakken stammer fra tegnestuen BIG, som så potentialet i at udnytte den grundlæggende kileform i det avancerede forbrændingsanlæg til at skabe by- og rekreationsparken Amager Bakke med nye rekreative muligheder.

Krav til nytænkning og specialkompetencer
Visionen om at skabe en skibakke på toppen af Amager Ressource Center har krævet innovative og holdbare løsninger. Copenhill skal nemlig ikke bare holde åbent året rundt. Bakken skal samtidig være godt rustet til at danne fundament for alt fra skiløjpe til parkareal med vegetation af forskellig art samt dertilhørende dyreliv såsom fugle, bier og insekter.

Et affaldsenergianlæg er som udgangspunkt ikke beregnet til at være en attraktion, som forventes at tiltrække flere millioner mennesker hvert år. Det har derfor været en stor udfordring at få bygningens oprindelige funktion til at spille sammen med hensigterne om at skabe en rekreativ folkepark.

For de over 13.000 kvadratmeter tagdæknings vedkommende er de fundet hos tagpapentreprenøren Multi Tag Entreprise fra Lille Skensved ved Køge. Her har virksomhedens grundlægger og indehaver Jan Steinmüller med sine mere end 35 års erfaring prøvet det meste inden for tagdækning. Alligevel har opgaven krævet en del nytænkning.

- Vi har skullet tænke nyt på mange områder, forklarer Jan Steinmüller.

Han påpeger samtidig, at projektets helt særlige omstændigheder har krævet specialkompetencer på en lang række områder:

- Ikke mindst logistikken har krævet nytænkning. Den stejle tagflade over en meget lang strækning gjorde det nemlig umuligt at transportere tagpaprullerne ved håndkraft. Derfor er der etableret depoter på en række platforme undervejs på bakken. Hældningen på skibakken har også betydet, at det ikke har været muligt at anvende de store svejsevogne, som normalt bruges til membranarbejder. Derfor har vi også selv udviklet særlige svejsevogne til opgaven.

Solid membran beskytter tagfladen
Amager Bakkes grundlæggende tagflade er udført som et betondæk, der kræver beskyttelse mod vejr og vind i Øresunds åbne omgivelser. Samtidig betyder anvendelsen som skibakke og naturpark med levende planter, at den påsvejsede membran, der skal beskytte betonkonstruktionen, skal være særlig robust. Tagarealet er derfor blevet beklædt med en særlig membran, som sikrer skibakken mod strabadser og ydre påvirkning i al slags vind og vejr.

Løsningen Derbigum GC Antiroot er dobbeltarmeret og svarer dermed styrkemæssigt til en traditionel løsning med to lag – dog uden det højere ressource- og arbejdskraftforbrug, som en tolagsløsning indebærer. Materialets særlige robusthed og tæthed betyder, at det især anvendes som grundbelægning på konstruktioner, hvor der stilles høje krav til sikkerhed mod gennemtrængning af vand, såsom broer, parkeringsdæk og i tunneller. Samtidig har det en særlig høj modstandsdygtighed mod gennemtrængning af rødder.

Holdbare pister mange år frem
Membranmaterialet stammer fra den belgiske producent Derbigum, som herhjemme er repræsenteret af Eurotag Danmark og udelukkende lægges af specialiserede tagpapentreprenører. Derbigum er især kendt som en bæredygtig tagpapløsning med høj kvalitet og lang holdbarhed.

Eurotag Danmarks adm. direktør Peter Kranz lægger ikke skjul på, at det vækker stolthed at lægge tagryg til et så spektakulært byudviklingsprojekt. Og som leverandør af membraner, der beklæder millionvis af m2 tag verden over, er han ikke i tvivl om, at Amager Bakke nu er udstyret med solide pister, der nok skal holde mange år frem.   

- Alene vejret kan være hård kost for en bygning og ikke mindst dens mest udsatte del, nemlig taget. Og når de ydre strabadser samtidig omfatter planter, dyr og mennesker på stribe, stiller det virkelig krav til tagkonstruktionen, siger han og fortsætter:

- I de mere end 25 år, hvor vi har leveret materialer til det danske byggeri, har vores energioptimerende tagmembraner præsteret en levetid, som er enestående på markedet. Derbigum beklæder tage, der trodser alt fra bidende polarkulde til brændende afrikansk sol – og nu også ski- og friluftsentusiaster i millionvis. På den måde er virkeligheden vores bedste argument for, at produktet er garant for optimal holdbarhed samt minimale vedligeholdelses- og driftsomkostninger.

Det forklarer Peter Kranz, som er stolt over at være en del af Københavns nye epicenter for urbane udendørsoplevelser.