Pressemeddelelse d. 17.01.2017:

Grønne tage skal laves af gartnere

Det er imod en dansk tradition for specialiserede kompetencer og spild af arbejdskraft med særlige kompetencer, når tagdækkere skal udlægge såkaldte vegetationsmåtter på grønne tage. Lad gartnerne stå for den opgave, lyder vores budskab.

  

Grønne tage – tagflader med beplantning som blandt andet bidrager til at lette belastningen på kloaksystemerne – vinder stadig mere frem. Det kan vi kun være glade for i byggesektoren. Ideer, der gør byggeriet til en del af løsningen på verdens klimaudfordringer, er med til at løfte vores erhverv og dermed godt nyt for os alle.

 

Grønne tage etableres normalt oven på en form for membran, der skal beskytte den underliggende tagkonstruktion mod vandindtrængning og forhindre, at beplantningens rødder trænger ned i konstruktionen. Derfor er tagpapleverandører og tagdækkere selvsagt glade for, at der bliver etableret flere grønne tage.

 

Når det er sagt, undrer det mig, at der tilsyneladende har bredt sig en opfattelse af, at når nu tagdækkerne alligevel er deroppe, kan de lige så godt også stå for arbejdet med beplantningen. I mine øjne svarer det til at mene, at mureren lige så godt kan montere husets vinduer, når han nu alligevel er oppe på stilladset.

 

Der er ingen tvivl om, at dygtige håndværkere sagtens kunne løse en del af hinandens opgaver. Det er bare ikke sådan, vi har valgt at arbejde i den danske byggesektor. Tværtimod har vi opbygget en praksis med ret skarpe skel mellem de forskellige fagområder. Det har vi ikke gjort, fordi vi er ufleksible fagnørder. Vi har gjort det, fordi erfaringen har vist os, at det er den rigtige vej til mere effektive arbejdsgange og til resultater af højere kvalitet.

 

Tagdækkere kan selvfølgelig godt udlægge de såkaldte vegetationsmåtter, som bruges til grønne tage. Men pointen er, at det er spild af arbejdskraft, som er uddannet målrettet og præcist til sin hovedopgave. I dette tilfælde oven i købet en arbejdskraft der er stor efterspørgsel på.   

 

Derfor skal tagdækkerne videre til nye opgaver inden for deres særlige område og ikke agere gartnere på mere eller mindre effektiv vis. Tagdækkernes arbejde er nemlig ofte forudsætningen for, at andre håndværkere – med hver deres speciale – kan komme videre med bygningens indvendige færdiggørelse.

 

På den måde arbejder vi alle mere effektivt. Det er ikke bare en fordel for byggesektoren. Det er til gavn for dem samlede værdiskabelse i samfundet. Og med den positive udvikling, byggeriet er inde i øjeblikket, er der god brug for alle specialiserede hænder. Tagdækkernes såvel som gartnernes.