Tagdækker ser tilbage på mere end 40 år gammelt tag, han lagde som ung: ”Det har holdt rigtigt godt”

For mere end 40 år siden skød Isover-fabrikken i Vamdrup ved Kolding op, og her blev taget lagt af far og søn fra tagdækkervirksomheden Fri-Tag. I sin lange levetid er fabrikken vokset og har gennemgået flere moderniseringer, men taget fra dengang ligger der endnu. I dag er det stadig Fri-Tag og den nu voksne søn Jan Kristensen, der servicerer fabrikkens tagløsning fra Derbigum.

 

Siden Jan Kristensen var helt spæd, har det ligget i kortene, at han skulle være tagdækker. Hans far havde samme profession og havde tilbage i 1971 startet tagdækkervirksomheden Fri-Tag i Bække nær Kolding. Derfor var det helt naturligt, at Jan efter folkeskolen startede som tagdækker med en senere tilføjet byggeteknikeruddannelse, og i dag driver den erfarne håndværker stadig forretningen videre.

 

‒ Jeg har nærmest fået tagdækkerfaget ind med modermælken. Stort set lige siden jeg kunne gå, har jeg været ude med min far, hvor jeg startede som oprydder, fortæller Jan Kristensen.

 

Et af Jan Kristensens første store tagprojekter som færdigudlært var i 1980 ved byggeriet af den store isoleringsfabrik Isover i Vamdrup. Her gik den 20-årige Jan side om side med sin far og lagde tagpap fra Derbigum på toppen af den enorme fabrik, der den dag i dag stadig udgør det største projekt i Fri-Tags historie.

 

Fabrikken blev indviet i 1982, og siden da har den produceret enorme mængder isolerende glasuld. Dengang gik produktionsstedet under navnet Superfos, der senere blev til Glasuld, inden fabrikken i 1988 kom under den franske koncern Saint-Gobain og blev til Isover.

 

Et tiptop tag

 

Isover-fabrikken har i sine mere end 40 års levetid produceret enorme mængder isolerende glasuld, der bliver produceret af op imod 3/4 genbrugsglas. Undervejs er fabrikken blevet udvidet, og den har gennemgået flere moderniseringer.

 

Dog er én ting stadig det samme efter 43 år:

 

‒ Taget fra Derbigum ligger der endnu, og det har holdt rigtigt godt, siger Jan Kristensen.

 

Han kommer stadig på fabrikken regelmæssigt, da han står for servicen af taget.

 

‒ Kort efter taget dengang stod færdigt, erklærede tagpapbranchen det anvendte tagunderlag for uegnet til formålet. På det tidspunkt var det uegnede underlag meget udbredt, og det betød, at det i rigtigt mange tilfælde var nødvendigt at lægge nye tag indenfor de første blot 5-10 år, forklarer Jan Kristensen og tilføjer:

 

‒ Men Derbigum er meget stærkt og har klaret sig på det udfordrende underlag.

 

Et fag og et tag, der holder år efter år

 

Fri-Tag har siden begyndelsen haft base i Bække nær Vejen og Kolding, og det samme har Jan Kristensen, der stadig bor i byen. Her nyder han fortsat tilværelsen som tagdækker.

 

‒ Det er et lidt specielt fag. Fordi jeg altid har været i det, kender jeg heller ikke andet, men jeg er stadig rigtigt glad for faget, siger han og uddyber:

 

‒ For mig er det blevet en livsstil ‒ også i forhold til at være selvstændig. Jeg kan godt lide den selvbestemmelse, der følger med at have sin egen butik, og det har også bidraget til, at jeg er blevet ved i så mange år.

 

Ifølge Jan ser tagdækkerfaget i dag i høj grad ud på samme måde, som det gjorde dengang, han hjalp med at lægge taget på Isover-fabrikken i starten af 80’erne.

 

‒ Jeg arbejder stadig med Derbigum i dag, fordi det holder. Dog har mere end 40 års slid alligevel sat sine spor på fabrikken i Vamdrup, og jeg har derfor i samarbejde med Eurotag lavet en tilstandsrapport, der kommer med forslag til forbedringer på både kort og lang sigt, afslutter Jan Kristensen.