Pressemeddelelse 26.02.2020:
Fra bigbags til big business: For tagpap-koncernen Derbigum er genbrug og cirkulær økonomi ikke blot tidsaktuelle buzzwords, men en central del af forretningsstrategien siden forrige årtusinde. Dét har indtil nu sparet atmosfæren for mere end 12.800 tons CO2 – ikke mindst med hjælp fra den danske eneforhandler af Derbigum, Eurotag Danmark, hvis lokale genbrugsprogram baseret på affalds-indsamling i store bigbags samtidig skal ruste virksomheden til fremtiden rent økonomisk.
Ansvarlig brug og genanvendelse af materialer er et højaktuelt emne i den danske byggebranche, der står for ca. 40% af vores samlede CO2-udledning og mere end en tredjedel af vores samlede affaldsmængde.
Skæver man til Derbigum, der producerer verdens eneste Cradle-to-Cradle-certificerede produkt inden for miljøvenlige tagpapløsninger, har genanvendelse dog været et mangeårigt fokusområde. Ved hjælp af en ambitiøs genbrugsstrategi har tagpap-koncernen med base i Belgien og med Eurotag Danmark som dansk eneforhandler nemlig genanvendt byggeaffald i stor skala til gavn for klimaregnskabet siden slutningen af det forrige årtusinde.
3.000 tons byggeaffald genanvendt sidste år
Dr. Michel Getlichermann, der er Sustainability Manager & Business Developer hos Derbigum, forklarer:
- Siden midten af 90’erne har genbrug været en central del af vores forretningsstrategi – med gode resultater til følge: De seneste ti år har vi genanvendt 25.600 tons byggeaffald i form af restproduktet bitumen. Dét svarer til en CO2-besparelse på 12.800 tons CO2. Og årligt genanvender vi bitumen til produktionen af ca. 1.000.000 m² tagmembraner gennem indsamling og genanvendelse af skærerester fra forskellige europæiske lande samt restaffald fra tagmembran-produktionen på vores egne fabrikker, siger han og fortsætter:
- Vi ser samtidig en stor stigning i disse tal, og alene sidste år genanvendte vi 3.000 tons bitumen-holdigt byggeaffald. Det er vi enormt stolte af, men vi har stadig en ambition om, at vi i indeværende år vil genanvende 5.000 tons byggeaffald.
Dansk genbrugsprogram: Cirkulær økonomi og forretning i ét
På det danske marked lægger Derbigum-eneforhandleren Eurotag Danmark stor vægt på at bidrage til koncernens genanvendelse af byggeaffald. Det sker gennem et genbrugsprogram, hvor fraskåret Derbigum-tagpap fra lokale tagdækkervirksomheder i hele landet systematisk indsamles og returneres til Derbigums fabrikker lidt uden for Bruxelles i Belgien. Adm. direktør Peter Kranz fra Eurotag Danmark forklarer:
- Vi indsamler tagpaprester i store bigbags med hjælp fra vores deltagende distributører. Herfra sikrer vi, at resterne bliver returneret til Derbigums fabrikker, hvor skæreresterne genanvendes 100 % i produktionen af ny tagpap. Denne bæredygtige tankegang er en del af vores DNA, og det afspejler sig i alle vores aktiviteter såvel som i produktudviklingen af nye tagmembraner.
Direktøren afslutter med at slå fast, hvordan genbrugsprogrammet ikke alene bidrager til den cirkulære økonomi, men også har rent forretningsmæssige perspektiver:
- Der er flere grunde til, at vi bliver ved med at indsamle tagpaprester til genbrug. Dels er cirkulær økonomi en fast forankret del af vores mindset, og dels tror vi på, at råolieprisen og dermed prisen på nogle af de råvarer, der indgår i tagmembranproduktion, kommer til at stige igen. Når det sker, har vi en organisation, der er gearet til genbrug. Den infrastruktur og de arbejdsrutiner, der skal til, er på plads, og vi skal ikke til at bygge det hele op igen.
Fakta om Derbigum-koncernen:
Den belgiske koncern Derbigum startede i 1932 som en familieejet virksomhed og er i dag specialiseret i energibesparende og bæredygtige tagpapløsninger. Koncernen er verdens førende producent af miljøvenlige tagpap-løsninger.