For at fremme genanvendelsen af tagmaterialer intensiverer vi nu indsatsen. Det sker ved ikke kun at sende eget udtjent tagpap, men også tagmaterialer fra andre producenter til genanvendelse på Derbigum-fabrikken i Belgien. Et aktuelt eksempel er en stor produktionshal i den sydvestlige del af Aarhus, hvor taget for nylig blev udskiftet med en holdbar og energieffektiv løsning, og 10 tons gammelt tagpap nu er sendt i cirkulation.
Under konceptet No Roof To Waste har vi i årevis taget brugt tagpap fra Derbigum retur for at genanvende det. Nu udvider vi vores fokus på den cirkulære økonomi ved også at tage imod materialer fra andre producenter.
– Vi ser gammelt tagpap som en værdifuld ressource, der giver os fleksibilitet til at genanvende materialer fra både egne og andre producenter. Ved at minimere spild bidrager vi til en mere cirkulær byggebranche, siger Peter Kranz, administrerende direktør hos Eurotag Danmark, og fortsætter:
– Vi har allerede gjort dette før, men nu intensiverer vi indsatsen.
Genanvendelsesprojekt i Hasselager
På Stormosevej i Hasselager er et tagdækningsprojekt på 1.600 kvadratmeter netop afsluttet, og her er et udtjent tagpaptag fra en anden producent blevet sendt til Derbigums genanvendelsesanlæg i Belgien.
Projektet markerer endnu et skridt i vores arbejde med at genanvende tagmaterialer fra hele branchen og mindske behovet for nye ressourcer.
– Der er store muligheder i gammelt tagpap, og vi bliver stadig bedre til at håndtere det i stor skala. Vi arbejder målrettet mod at fremtidssikre vores planet gennem effektiv genanvendelse, hvorved vi reducerer brugen af jomfruelige materialer, forklarer Peter Kranz.
Vægtbesparelse og effektivitet
Det oprindelige tag på bygningen var nedslidt og havde problemer med utætheder, især ved ovenlysvinduerne.
I forbindelse med renoveringen har tagdækningsfirmaet VO Tagdækning fjernet omkring 10 tons SBS-tagpap og efterfølgende monteret Derbigum NT.
– Den nye tagløsning har en høj bæreevne, som gør det muligt at spare cirka 3 kilo materiale per kvadratmeter. Det giver også en betydelig miljøgevinst, fortæller Allan Jensen, medejer af VO Tagdækning.
Den nye tagkonstruktion er også designet til at have en lang holdbarhed.
– Vi har her en omfattende tagløsning med en garanti på op til 15 år. Det sikrer en langsigtet investering i bygningens tagkonstruktion, forklarer Allan Jensen fra VO Tagdækning.
Som en del af renoveringen er der desuden installeret moderne ovenlysvinduer, som forbedrer lysforholdene i bygningen og reducerer behovet for kunstig belysning. Lejerne nyder allerede godt af det naturlige lys, der strømmer ind gennem de matterede glasvinduer.